fehérjehiány hypoproteinemia a szervezet olyan állapota, amelyben a szükségesnél kevesebb a fehérje. A szérumfehérje szintje alacsonyabb az élettaninál (50–65 g/l). A fehérjék 60%-a albumin, ez a májban képződik nagy mennyiségben.
Vizenyőképződés a leginkább szembetűnő tünet, főleg a lábon figyelhető meg, de a test más területein is. Fogynak az izomsejtek, a haj száraz és hullik.
A fehérjék a sejtek minden működésében részt vesznek, hiányukban szinte minden gyengül, immunrendszer, szervek működése stb. Súlyos hiány életveszélyes állapot.
A fehérjék nem raktározódnak a szervezetben, az utánpótlásról folyvást gondoskodni kell; ezt a megfelelő táplálkozás biztosítja. Fő fehérjeforrás: vörös hús, szárnyasok, hal, tojás tej, tejtermékek, bab, borsó. Lényeges a vitaminok, ásványi anyagok megfelelő mennyisége.
A fehérje rögvest felszívódik, ha nincs felszívódási zavar, például, Crohn-baj, előrehaladott rák stb.