vércukorvizsgálat plasma glucose test a vérglükóz mennyiségének mérése visszeres vérből; szokásosan enzimes glükóz-oxidációs módszerrel önműködő gépekben.

■ A1C-vizsgálat (A1C test) az előző 2–3 hónap átlagos vércukorszintjét adja meg. Előnye, hogy a vizsgálat előtt nem szükséges éhezni, glükózt fogyasztani.

Alkalmi vércukorvizsgálat (random, causal plasma glucose test / blood sugar, RBS) a cukorbaj tünetei miatt, a nap bármely szakában (étkezéstől független) végzett vizsgálat a cukorbaj megállapítására. Végezhető több, a nap különböző időszakában vett vérmintákból: egészségeseknél a vércukorértékekben nincs lényeges eltérés. Jelentősen eltérő értékek cukorbajra utalnak.

■ Éhomi vércukorvizsgálat (fasting plasma glucose test / blood sugar, FBS) 8–10 órás éhezés után (kevés víz fogyasztható) végzett vércukor-meghatározás. Az éhgyomri vizsgálat azért fontos, mert étkezést követően a vércukorszint átmenetileg mindig emelkedik, rendre egyénenként eltérően, ezért az értékek nem értelmezhetők egységesen. A gyakorlatban jószerivel mindig éhomi vércukorvizsgálatot végzünk.

■ Étkezés utáni vércukorvizsgálat (2-hour postprandial blood sugar test) a vércukor meghatározása 2 órával a legalább 75 gramm szénhidrátot tartalmazó étkezés megkezdése után. Az étkezést követően a vérvételig pihenés szükséges. Testmozgás és/vagy ismételt evés megzavarja a vizsgálatot. Szokásosan az étkezés előtt is veszünk vért.

■ Terheléses vércukorvizsgálat (oral glucose tolerance test, OGTT) kétórás, 75 g glükózt tartalmazó folyadék elfogyasztása előtti és utáni vércukor-meghatározás. Szokásosan veszünk vért éhgyomri vércukorszint megállapítására. A 75 grammos cukoroldatot néhány perc alatt kell elfogyasztani, majd 60 és 120 perc múlva ismét veszünk vért a vércukormennyiség mérésére; sokan a 90. percben is vesznek vért.

Találatok címszavakban (5 szócikk):

alkalmi vércukorvizsgálat random, causal plasma glucose test / blood sugar, RBS (→vércukorvizsgálat)

éhomi vércukorvizsgálat fasting plasma glucose test / blood sugar, FBS (→vércukorvizsgálat)

étkezés utáni vércukorvizsgálat 2-hour postprandial blood sugar test (→vércukorvizsgálat)

terheléses vércukorvizsgálat oral glucose tolerance test, OGTT (→vércukorvizsgálat)

vércukorvizsgálati értékek (WHO és az American Diabetes Association [ADA] irányelvei). Az értékek a nemzetközi szabványok szerintiek. Laboratóriumonként eltérhetnek, függően az adott laboratórium alapértékeitől.

éhomi cukorterhelés utáni 120. perc A1C
élettani állapot ≤6 mmol/l (100 mg/dl) <7,8 mmol/l (<140 mg/dl) <5,7%
emelkedett vércukormennyiség 6,1–6,9 mmol/l (110–125 mg/dl) 7,8–11 mmol/l (140–199 mg/dl) 5,7–6,4%
• éhgyomri vércukorfelesleg*
(IFG [increased fastin glucose]) (emelkedett éhomi vércukor)
6,1–6,9 mmol/l (110–125 mg/dl)
• inzulin-ellenállás
(IGT [impaired glucose tolerance]) (inzulin-ellenállás)
7,8–11 mmol/l
cukorbaj (2-es formájú) ≥7 mmol/l (>126 mg/dl) ≥11,1 mmol/l (>200 mg/dl) ≥6,5%

▪ Étkezés utáni vércukorvizsgálat: szabályos a szénhidrátháztartás, ha az étkezés előtti vércukorérték 70–130 mg/dl, a kétórás étkezés utáni vércukormennyiség pedig <180 mg/dl.

▪ Vércukorterhelés (Oral Glucose Tolerance Test, OGTT)

Kivitelezés: • éhomi vércukor meghatározás (0. perces érték),

• cukorterhelés (75 g glükózt 300 ml vízben feloldva 5 perc alatt kell meginni),

• vércukormeghatározás 2 órával később (120. perces érték)*

*sokan meghatározzák a 30. és a 60. valamint a 90. perces értéket is.

A vizsgálatot nyugalmi állapotban végezzük (dohányzás, fizikai tevékenység nem megengedett)

A cukorháztartás zavarának felderítésére a fenti vizsgálat elegendő. Egyéb célból a terhelést követő 1, 3 esetleg 4 órával is vehetünk vért.