enzim–sejt kapcsolat. Az enzimek rendszerint a sejtplazmában képződnek, és elszállítódnak a célhelyükre, de vannak a sejten kívül keletkezők is, pl. a véralvadási és a bélrendszeri enzimek. Az enzimek túlnyomó része a sejtben van, különböző sejtrészecskékben fejtik ki fajlagos hatásukat:

• A sejtmagban lévők a DNS tevékenységével kapcsolatosak.

• A mitochondriumban az elektront átadók, vevők működnek (oxidoreduktázok).

• A lysosomában a vízzel hasító enzimek bontják a feleslegessé váló molekulákat.

• A riboszómákban a fehérjeképződésben résztvevők találhatók.

• Az endoplazmás retikulum töredékeiből alakuló microsomal fractionsban tevékenykedők a lipidek képződésében, az anyagcsere-folyamatokban és az idegen testek semlegesítésében vesznek részt.

• A Golgi-hálózat enzimeinek a cukorháztartásban: az oligosacharidok képzésében és a fehérjék, lipidek glikozilezésében van szerepük.

• A sejtplazmai enzimek a glycolysisben fontosak, továbbá a zsírsavak és sok más vegyületet képezésében lényegesek.

• A sejthártyában lévő enzimek jelzésközvetítői és a vízoldékony molekulák szállításait látják el.