enzimbetegség enzymopathy
valamely enzim működésének zavara miatt keletkező betegség; leginkább anyagcsere-betegségek.
Oka lehet az enzim hatáshelyének vagy más, a trészerkezeti illeszkedést
meghatározó szerkezetét alaktó aminosavainak veleszületett hibája. DNS-hiba miatt kóros és/vagy feladatukat nem megfelelően
ellátó enzimek képződnek, amelyek hátrányosan hatnak az
anyagcsere-folyamatokban, súlyos betegségekhez vezetve (inborn errors of metabolism).
enzimfolyamat az enzim által
fajlagosan sarkallt vegyi átalakulás. Az enzim és a vegylet (substrate) vesz
részt benne. A vegylet kötődik az enzim hatáshelyéhez, átmeneti enzim–vegylet
egység* keletkezik, amelyben a vegylet átalakul termékké, és elválik a
változatlanul megmaradt enzimtől. (→enzimszerkezet)
enzim–vegylet kapcsolódás* a két molekula fajlagos társulása, amelyet az
egymásba illeszkedő térszerkezetük tesz lehetővé. Nem illeszkedő szerkezetű
molekula nem kapcsolódhat. Az enzim és a vegylet találkozásakor változik az
enzim térszerkezete: idomulnak egymáshoz. A tökéletesen illeszkedő térbeli
mintázatok kialakulása jóformán mindig a kölcsönhatásuk következménye, ezért
nevezzük kiváltott illeszkedésnek* (induced fit). A vegylet gyenge
kötésekkel (hidrogénkötések, van der Waals-erők) kapcsolódik, amikor az enzim
és a vegylet közel kerül egymáshoz. A kapcsolódás célzott: a vegylet pontosan a
hatóegység felé irányul; ezt az enzim cisztein, glutamin, aszparagin, lizin,
arginin, hisztidin, szerin és a treonin oldalláncai alakítják ki. A vegylet a
vegyfolyamat egész ideje alatt rögzített, tehát az átmeneti állapotában is;
ezért kell kevesebb energia az átmeneti állapot létrehozásához. A hatáshely zár
a vegylet körül: sajátos, töltés nélküli (non-polar) mikrokörnyezetet teremt,
biztosítva, hogy csak a megfelelő vegyi átalakulás menjen végbe. Az
enzim–vegylet kapcsolódás függ az enzim vegyvonzásától* (affinity).
enzim–vegylet egység* enzyme-substrate complex az enzim és a vegylet
átmeneti kapcsolata (átmeneti állapot, transition
state [intermediate, közbenső]), ebben zajlik a vegyi átalakulás. A
hatóegységek a kötések felbomlását, az újak kialakulását segítik önmagukban
vagy társhatóval*. Ennek többféle lehetősége van; egy-egy enzim többet
is alkalmaz:
• Az oldallánc (pl. szerin) átmeneti elektronkötést
képez a vegylettel. Ez nemcsak megváltoztatja a vegylet szerkezetét, hanem
szilárdan helyben tartja az átalakulás lezajlásához.
• Két–három vegyletet szűk helyen megkötnek, és
megfelelően egymás felé irányítanak, lehetővé téve összekapcsolódásukat.
• Hidrogéniont kötnek a vegylethez, például a hisztidin
oldalláncával (sav–bázis hatás). A hidrogénion kapcsolódásával elektronpár-átadó*
részecske (nucleophile) jöhet létre, lehetővé téve elektronkötést, avagy a
vegyi átalakuláshoz szükséges hatócsoportok kapcsolását, illetőleg
elektronvonzódási viszonyok alakulhatnak ki.
• Fématomok (társhatók) alkalmazása. A fématomok
tulajdonsága, hogy nagyon könnyen veszítenek elektront, pozitív töltésűvé
válnak, és így részt vehetnek különböző vegyi folyamatokban (rögzítik az
átmeneti állapotot, hasonlóan az elektronkötéshez szilárdan tartják a
vegyletet, könnyen létrehoznak elektronátadó részecskéket).
enzim–termék egység* enzyme-product
complex olyan termék, amely még kapcsolódik az enzimmel. Hasonlóan a
vegylethez, a termék is alakváltozásra készteti az enzimet, amely eredeti
állapotába alakul vissza, és mert az enzim – vegylet kapcsolódás gyenge
kötésekkel jön létre, a termék elválik, az enzim pedig ismét kapcsolódhat
vegylettel; az enzimfolyamat számtalanszor ismétlődhet.
enzimgátlók enzyme inhibitors az enzimek működését megakadályozó vagy felfüggesztő
molekulák. Többféle gátlást különböztetünk meg:
visszafordíthatatlan gátlás irreversible inhibition a
gátló molekula nagyon erősen kapcsolódik az enzimhez, leginkább kovalens
kötéssel, de lehet másféle kötéssel is. Enzim–gátlómolekula páros keletkezik,
amelynek szétválása jóformán valószínűtlen. Pl.: így kapcsolódnak az ideggázok
az acetilkolin-észterázhoz, megbénítva az idegjelek átadását, vagy a penicillin
a kórokozók fali enziméhez.
visszafordítható gátlás reversible inhibition a gátló molekula gyengén kötődik az enzimhez, és attól
a körülmények változásával elválhat. Három formáját ismerjük.
▪ Versengő gátlás (competitive inhibition) a vegylettel majdnem azonos, vagy hozzá nagyon
hasonló molekula gátlási módja. A molekula a vegylet helyére kötődik,
megakadályozva a vegylet kapcsolódását és ezáltal az enzimfolyamatot (Vmax
változatlan, a Km növekszik). (→enzimvegymozgás) Az enzim ugyanis
csak a vegyletet képes átalakítani. A gátló molekulának nagyobb a vegyvonzalma
az enzimhez, ezért kapcsolódik nagyobb eséllyel. A nem kötődött vegyletek
azonban felszaporodnak, és mert a kapcsolódásuk arányosan növekszik a vegylet
töménységével, bizonyos szint elérése után a hatáshelyre ismét a vegylet fog
kötődni, és az enzimfolyamat újra bekövetkezik. (Pl. →metotrexát)
Leghatásosabban a vegylet átmeneti formáihoz hasonló molekulák (tranziton
analogs) akadályozzák az enzimműködést.
▪ Átalakulásos gátlás (uncompetitive inhibition) a gátló a vegylet–enzim társulásával
kialakuló térkötő helyhez kapcsolódik. Előfordul, hogy a vegylet kapcsolódásra
az enzim térszerkezete úgy változik, hogy új térkötő hely keletkezik, gyakorta
a hatáshely környékén, és a gátló molekula ide kötődik. Enzim–vegylet–gátlómolekula
hármas jön létre, amelyben az enzimfolyamat nem megy végbe (Vmax és
a Km is csökken). Ez a gátlás a vegylet töménységének növelésével
nem másítható, hiszen a vegylet kötődik, csak az átalakulás akadályozott.
▪ Nem versengő gátlás (non-competitive
inhibition) térkötőhelyes enzimek gátlási módja. A gátlómolekula az enzim
hatáshelyén kívüli térkötőhelyhez kapcsolódik, de nem változtatja meg a kötőhelyet,
a vegylet kapcsolódik. Az enzim–vegylet–gátlómolekula hármasbaan azonban az
enzimfolyamat fékeződik (Vmax és az átvitelszám csökken, a Km
válozatlan). A gátlásnak ez a formája sem függeszthető fel a vegylet
mennyiségének növelésével.
▪ Kevert gátlás
(mixed inhibition) a gátló molekula csökkenti a vegylet vegyvonzását, kötődését
a hatáshelyhez, valamint az átvitelszámot.
enzimnevek az enzimek
nemzetközi elnevezései. Ezek angol nevek, amelyeket a Biokémiai és
Molekolabiológiai Nemzetközi Szövetség Enzim Bizottsága (International
Union of Biochemistry and Molecular Biology, Enzyme Commission, EC) határoz
meg, és tesz naprakésszé időről időre. Mindegyik enzimnek van rendszerneve és
besorolási száma (EC-szám). Számos enzimnek van közkeletű neve is (arbitrary
name). Az enzimek nemzetközi jegyzékében az enzimek neve az EC-számokkal
kezdődik, ezt követi a közkeletű név zárójelben, ha van, majd a rendszernév.
rendszernév systematic name a nemzetközi névben -ase végződésű,
amelyet a vegylet nevéhez (tyrosinase), vagy az enzim által előmozdított
vegyfolyamat nevéhez (dehydrogenase, decarboxylase) illesztenek. A
magyar rendszernevet magyarosan írjuk -áz végződéssel (tirozináz,
dehidrogenáz).
Az -áz (-ase) végződése
kizárólag egyedi enzimeknek lehet, más molekuláknak és az enzimrendszereknek
(két- vagy többenzimes folyamatok) nem. Az utóbbi esetben az enzim neve után
kiírjuk, hogy rendszer (system) (piruvát-dehidrogenáz-rendszer;
pyruvate dehydrogenase system).
közkeletű név arbitrary/trivial name az egyedi enzimre utal,
például pepsin, tripsin. Nem ritkán a rendszernév mozaikszója (SCAD [short
chain acyl-CoA-dehydrogenase]). Nem hivatalos névként
jelölhetjük az enzimeket valamilyen tulajdonságuk/összetevőjük és az enzim
szó társításával (flavin, biotin, piridoxál-foszfát enzimek).
EC-szám (EC – Enzyme Commission) az enzim azonosítására szolgál, megjelöli az
enzim helyét az enzimek osztályrendszerében. Négyjegyű, ponttal elválasztott
arab szám. Az első szám jelöli az osztályt, a második az alosztályt, a harmadik
a csoportot, a negyedik pedig az egyedi enzimet, például 2.1.1.2. (az enzimek
második osztálya első alosztályának első csoportjába tartozó második enzim). Az
EC-számot nevezhetjük számjelnévnek is. Írása: EC 2.1.1.2. az első száma a transzferáz,
a második a hatáscsoport (carboxil [EC 2.1.], keton/aldahid [EC
2.2.], acetil [EC 2.3.] stb., a harmadik a hatáscsoport további
részletezése (metiltranszferáz [EC 2.1.1.], hydroximetiltransferáz
[EC 2.1.2.] stb., a negyedik az egyedi enzim (metiltranszferáz-2).
enzimosztályok az enzimeknek az
általuk előmozdított enzimfolyamatok szerinti csoportosítása. Ezt is a Biokémiai
és Molekolabiológiai Nemzetközi Szövetség végzi. Hat osztályt
különböztetnek meg:
• Oxidoreduktázok (oxidoreductases). Társhatót (NAD+, fémion stb.) tartalmazó,
elektront elvonó, átadó enzimek: Az elvonás, átadás együtt történik: az
elektron leadó vegyület oxidálódik (töltése pozitív), a felvevő redukálódik
(töltése negatív), ezért nevezzük oxidoredukcios – röviden redox – folyamatnak.
Az elektront elvonók az oxidáló, az elektronadók a redukáló enzimek (dehidrogenáz,
reduktáz, hidroxiláz, oxidáz, oxigenáz, peroxidáz). Ez a fémionokat
tartalmazó enzimek alapvető hatásmódja. Az oxidoreduktázok sokféle szerves
(alkoholok, aminok, ketonok) és szervetlen molekulákra (kis anionok [szulfit],
fémek [higany]) hatnak. Az enzimfolyamatok ~30%-ának ez a hatásmódja.
• Transzferázok (transferases). Működési csoportokat (acil, amin, metilcsoport,
foszforil, glikozilcsoport, karbonil, karboxil) visznek át egyik
molekuláról (átadó, donor) a másikra (fogadó, acceptor), avagy ugyanazon
molekula egyik helyéről a másikra. Pl.: a foszforilcsoportot szállítók a kinázok;
a fehérjét foszforilálók a fehérje-kinázok; a metilcsoportot szállító a metil-transzferáz.
• Hidrolázok (hydrolases). Kötéseket (C–O,
C–N, C–C, O–P) víz hozzáadással (hydrolysis) bontó enzimek. A vegylet egyik
részhez kapcsolódik az OH-csoport, a másikhoz a H-atom. az enzim átmeneti
kovalens kötést képez a vegylet valamelyik részével, és a vízből protont von
el. Bontják többek között az észter-, a foszfát-, a glikozil-, az amid-, és a
peptid-kötéseket. A rendszernevükben mindig benne van a hidroláz utótag (peptidil-hidroláz
[peptidáz]), a közkeletű nevük a bontandó kötésféleség (acetiláz, észteráz,
foszfatáz, glikoziláz) vagy a vegylet szerinti (lipáz, foszfolipáz,
ATPáz).
• Liázok (lyases). A C–N (kivéve a peptidkötést),
C–C, C–S kötéseket nem vízbontással
és nem oxidációval bontó enzimek. Molekulacsoportot
(ammónia, széndioxid stb.) vagy kis molekulát adnak vagy vonnak el egy másik
molekulától kéttős kötéssel. Pl.: hisztidin-dicarboxiláz karboxilcsoportot (CO2)
von el a hisztidinből, és hisztamin keletkezik. A rendszernevükben szerepel a
liáz (hisztidincarboxi-liáz). Közkeletű nevek az elvonásoknál: decarboxiláz
(CO2), aldoláz (aldehid), dehidratáz (víz); a hozzáadásnál:
szintetáz stb.).
• Izomerázok (isomerases). A molekulán belüli szerkezeti és térbeli (izomer) átalakulásra
(cisz-transz, aldóz-ketóz, epimerizáció stb.) ható enzimek; vegycsoportot
helyeznek át a molekula egyik helyéről a másikra, változatot (isomer) képezve;
a molekula összetétele változatlan marad, csak átrendeződik. Nevük az
átalakulások szerinti: izomeráz, tautomeráz, cisz–transz-izomeráz stb.
Pl.: glükóz-6-foszfát → fruktóz-6-foszfát (foszfoglüko-izomeráz).
• Ligázok (ligases). Nagy energiájú foszfátkötés hasításával kapcsolnak össze
molekulákat kovalens (C─C, C─S, C─O, C─N) kötéssel.
Nevük: a részvevő molekulák + ligáz/áz. Pl.: urea +
bicarbonát + ATP → urea-1-karboxilát + ADP + Pi (urea-karboxiláz).
enzim–sejt kapcsolat. Az enzimek rendszerint
a sejtplazmában képződnek, és elszállítódnak a célhelyükre, de vannak a sejten
kívül keletkezők is, pl. a véralvadási és a bélrendszeri enzimek. Az enzimek
túlnyomó része a sejtben van, különböző sejtrészecskékben fejtik ki fajlagos
hatásukat:
• A sejtmagban lévők a DNS tevékenységével
kapcsolatosak.
• A mitochondriumban az elektront átadók, vevők
működnek (oxidoreduktázok).
• A lysosomában a vízzel hasító enzimek bontják a
feleslegessé váló molekulákat.
•
A riboszómákban a fehérjeképződésben résztvevők találhatók.
• Az endoplazmás retikulum töredékeiből alakuló
microsomal fractionsban tevékenykedők a lipidek képződésében, az
anyagcsere-folyamatokban és az idegen testek semlegesítésében vesznek részt.
• A Golgi-hálózat enzimeinek a cukorháztartásban: az
oligosacharidok képzésében és a fehérjék, lipidek glikozilezésében van
szerepük.
• A sejtplazmai enzimek a glycolysisben fontosak,
továbbá a zsírsavak és sok más vegyületet képezésében lényegesek.
•
A sejthártyában lévő enzimek jelzésközvetítői és a vízoldékony molekulák
szállításait látják el.
enzimszerkezet (fehérjeenzim) gömbfehérje, egy vagy több gomolyodott
polipeptidből áll. Az enzimfolyamat szempontjából két részt különböztetünk meg:
a hatáshelyet* és a térkötőhelyet*. Az enzimfehérjék egyes
gomolyai ugyan nem vesznek tevőlegesen részt az enzimfolyamatokban, mégis
meghatározók, például a kötőgomolyok: kötik az enzimet a sejthártyához, vagy
kapcsolófehérjékkel társulnak, amelyek az enzimfolyamatban részt vevő molekulákat
hozzák össze. Nem mindegyik enzim tartalmaz ilyeneket.
hatáshely* active site az enzimnek az
enzimhatást végrehajtó kis része, ez köti a vegyletet, benne zajlik le a vegyi
átalakulás, az enzimfolyamat*. A hatáshelyet alkotó aminosav-oldalláncok
lehetnek egymás mellett, de egymástól távol is, és csak az enzim
térszerkezetének kialakulásakor kerülnek egymás mellé. A kötőhelyből* és
a hatóegységből* áll.
kötőhely* a hatáshelynek a vegylet kötőmintázatához, térszerkezetéhez
illeszkedő része (illesztéke); ide kötődik a vegylet.
hatóegység* a vegyi átalakulást sarkalló aminosav-oldalláncok összeállása,
általában az enzim–vegylet kapcsolódással járó térszerkezeti változások
következménye. A hatóegységet képező oldalláncok mások, mint a kötőhelyet
alkotók. Sokszor hosszabb-rövidebb változó peptidrész van közöttük, amelyet változó
szakasznak neveznek.
térkötő hely* allosteric site a hatáshelyen kívüli kötőhely,
lehet bárhol a hatáshelyen kívül, és lehet több is. Nem mindegyik enzimnek van
térkötő helye.
térkötő hézag* rés a kötőhelyben szabályozó molekula kapcsolására.
Kivételes elem, csak egynéhány enzimben van
társható* cofactor az enzimhatást végző/segítő, kis szervetlen molekula,
fémion (inorganic ion); az enzimmel gyenge kötéssel kapcsolódva hat a
vegyletre. A kötőhelyre vagy a hatóegység környékére kötődik, részt vesz az
enzim térbeli alakulásában és az enzimfolyamatban. Olyan enzimekben található,
amelyek önmagukban nem, csak a társhatóval együtt tevékenyek. A társhatót
kapcsoló enzimet félenzimnek* (apoenzyme), a társhatóval társultat teleenzimnek*
(holoenzyme) nevezzük.
tartozékcsoport* prosthetic group az enzimhez erősen, attól
nagyon nehezen elválasztható nem fehérje molekula; kötődhet elektronkötéssel
is. Az enzim szerves része, működésének meghatározó eleme. Többségükben
szervetlen ionok, pl. a karboxipeptidáz-A Zn+-t, az ATPáz Mg+-t
tartalmaz, de lehetnek más molekulák; pl. hem, FAD, FMN stb. Nagyon sokféle
van, az enzim működését is többféleképpen befolyásolják.
társenzim coenzyme (koenzim) egyes enzimek működéséhez szükséges kistömegű, nem
fehérjetermészetű szerves molekula; hatócsoportot, hidrogént vagy elektront
szállít.
ubikvitinkötő enzim, E2 ubiquitin-conjugating
enzyme, UBC SH-enzim
jellegzetes ubikvitinkötő gomollyal. Ennek szerepe van az E2 négy alapvető
feladatában: az E1, illetve az E3 megkötése, az ubikvitin-E1–3 együttes
létrehozás és az ubikvitin–célfehérje izopeptidkötéssel való társításában. Az
E2 az E3-enzimeknek csak a töredékével létesít kapcsolatot; 35 féle ismert.
ubikvitinserkentő enzim, E1
(UBA) ubiquitin-activating
enzyme, UBA SH-t
tartalmazó egyetlen peptid három (adenilező, foszforilező és ubiquitin
mintázati) gomollyal. Foszforilezi az ubikvitint ATP felhasználásával,
létrehozva kapcsolódási helyet az E2 számára. Kevesebb mint tízféle
ubikvitinserkentő enzim ismert; az UBA1 és az UBA6 tevékenysége részleteiben is
feltárt. Az UBA1 a sejtplazmában és a magban is előfordul, az UBA6 csak a
plazmában. A sejtmagi UBA1kapcsolódik a kettős DNS-töréshez a PARP
közreműködésével. (→PARP)