vércukorvizsgálati értékek (WHO és az American Diabetes Association [ADA] irányelvei). Az értékek a nemzetközi szabványok szerintiek. Laboratóriumonként eltérhetnek, függően az adott laboratórium alapértékeitől.

éhomi cukorterhelés utáni 120. perc A1C
élettani állapot ≤6 mmol/l (100 mg/dl) <7,8 mmol/l (<140 mg/dl) <5,7%
emelkedett vércukormennyiség 6,1–6,9 mmol/l (110–125 mg/dl) 7,8–11 mmol/l (140–199 mg/dl) 5,7–6,4%
• éhgyomri vércukorfelesleg*
(IFG [increased fastin glucose]) (emelkedett éhomi vércukor)
6,1–6,9 mmol/l (110–125 mg/dl)
• inzulin-ellenállás
(IGT [impaired glucose tolerance]) (inzulin-ellenállás)
7,8–11 mmol/l
cukorbaj (2-es formájú) ≥7 mmol/l (>126 mg/dl) ≥11,1 mmol/l (>200 mg/dl) ≥6,5%

▪ Étkezés utáni vércukorvizsgálat: szabályos a szénhidrátháztartás, ha az étkezés előtti vércukorérték 70–130 mg/dl, a kétórás étkezés utáni vércukormennyiség pedig <180 mg/dl.

▪ Vércukorterhelés (Oral Glucose Tolerance Test, OGTT)

Kivitelezés: • éhomi vércukor meghatározás (0. perces érték),

• cukorterhelés (75 g glükózt 300 ml vízben feloldva 5 perc alatt kell meginni),

• vércukormeghatározás 2 órával később (120. perces érték)*

*sokan meghatározzák a 30. és a 60. valamint a 90. perces értéket is.

A vizsgálatot nyugalmi állapotban végezzük (dohányzás, fizikai tevékenység nem megengedett)

A cukorháztartás zavarának felderítésére a fenti vizsgálat elegendő. Egyéb célból a terhelést követő 1, 3 esetleg 4 órával is vehetünk vért.