fehérjekapcsolódások protein bindings a fehérjék kapcsolódása ionokkal, kis molekulákkal vagy nagymolekutákkal. Két változata a fehérjék kötődése és a fehérjék társulása.
▪ fehérjekötődés vegykötésekkel létrejövő fehérjekapcsolódás; a kapcsolódást a vegykötés hozza létre. Lehet elektronkötéssel vagy gyenge kötésekkel létrjövő, pl. →jelvivő–jelfogó kötődés. (→gomoly)
▪ fehérjetársulás szerkezeti illeszkedésből keletkező kapcsolódás, nem vegykötés alakítja ki. Vegykötés másodlagosan, a kapcsolódást követően jön létre; pl.→fehérje–fehérje társulás. Sajátos formája a kiváltott illeszkedés (induced fit), amikor a fehérjetársulás következtében létrejövő térszerkezeti változás alakítja ki a teljes illeszkedéshez szükséges térszerkezetet. (→jelvivő–jelfogó kötődés)
A fehérjék szokásosan sajátos szerkezeti egységeikkel, a gomolyokkal kapcsolódnak egymáshoz. (→gomolyok)